Echipa SfaturiLegale.ro vă prezintă, pe scurt, toate informațiile de care aveți nevoie pentru a anula amenda contravențională aplicată în perioada stării de urgență:

Începând cu data de 16.03.2020, Președintele României, în virtutea atribuțiilor sale și în contextul epidemiei noului tip de Coronavirus a decretat stare de urgență în România, măsura vizând printre altele și anumite restricții de circulație ori îngrădiri ale altor drepturi fundamentale.

 

În lumina comunicatului de presă emis de Curtea Constituțională la data de 06 mai 2020, referitor la admiterea excepțiilor de neconstituționalitate ale unor prevederi și acte normative care vizează contravențiile sancționate în perioada stării de urgență vă prezentăm câteva aspecte de interes privind modalitatea și condițiile în care puteți obține anularea unei astfel de sancțiuni.

 

1.     Amenda să fi fost aplicată pe durata stării de urgență, adică începând cu data de 16.03.2020. Până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, când vom putea ști cu exactitate repercusiunile unei astfel de decizii, apreciem că efectele se vor produce atât asupra amenzilor aplicate după majorarea cuantumului (31 martie 2020), cât și celor aplicate anterior acestei date.

2.     Amenda să fi fost aplicată în virtutea dispozițiilor Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 1/1999 și a Ordonanțelor militare. În cazul în care nu ați fost sancționat pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare, ci în virtutea unei alte prevederi de sancționare, consecințele deciziei Curții Constituționale nu vă vizează.

3.     Respectarea termenului de 15 zile pentru contestarea amenzii primite.

FOARTE IMPORTANT DE MENȚIONAT ESTE CĂ ACEST TERMEN DE 15 ZILE PENTRU FORMULAREA CONTESTAȚIEI ESTE SUSPENDAT PE DURATA STĂRII DE URGENȚĂ. CU ALTE CUVINTE, PÂNĂ LA ÎNCETAREA STĂRII DE URGENȚĂ TERMENUL DE CONTESTARE A AMENZII NU CURGE.

ASTFEL, ÎN SITUAȚIA ÎN CARE AȚI FOST SANCȚIONAT CONTRAVENȚIONAL, ÎN CONDIȚIILE DE MAI SUS, PUTEȚI CONTESTA ACEASTĂ MĂSURĂ PÂNĂ CEL TÂRZIU LA DATA DE 01 IUNIE 2020.

4.     Formularea unei plângeri contravenționale la instanța competentă, potrivit legii.

De menționat este că achitarea sau neachitarea amenzii nu afectează sub nicio formă posibilitatea dumneavoastră de a o contesta în fața unei instanțe. Astfel, chiar dacă ați plătit amenda, asta nu înseamnă că nu mai puteți obține anularea ei. Mai mult decât atât, pe lângă anularea amenzii puteți solicita și obține restituirea sumei achitate cu titlu de amendă.

De asemenea, foarte important este faptul că prin contestația formulată dumneavoastră puteți invoca orice alt motiv care ar putea conduce la anularea ei, chiar și eventualele abuzuri ale celor care au aplicat amenda.

5. Recuperarea tuturor cheltuielilor pe care le suportați pentru anularea amenzii.

Un aspect important, ce trebuie precizat cu privire la procedura de anulare a amenzii contravenționale, aplicate pe durata stării de urgență, îl constituie posibilitatea recuperării tuturor sumelor achitate în vederea anulării amenzii. Astfel, atât taxa de timbru judiciar (în cuantum de 20 de lei), cât și onorariul avocatului, pot fi recuperate, în final costul pe care îl suporta contraventientul pentru anularea amenzii fiind ZERO.

Având în vedere că decizia Curții Constituționale va zdruncina din temelie legalitatea tuturor proceselor verbale de sancționare contravențională emise în baza acestor acte normative, vă puteți număra printre cei care au și obținut anularea acestor amenzi, apelând cu încredere la specialiștii sfaturilegale.ro.

Call Now Button